Här på edis.nu kan du läsa om e-sport, datorspelsevenemang och vilka faktorer som gör att ett datorspel upplevs som bra av spelaren. Du får också läsa om datorspelsgrafik genom tiderna.

E-sport

I den här artikeln på bloggen berättar vi om e-sport som är en typ av tävling i datorspelande. Vi beskriver det första online-spelet och när det spelades. Ett annat datorspel som man anordnade turneringar i var spelet Doom II. Online-turneringar drar också stora mängder tittare. Du får läsa om hur livet för en e-sportare skiljer sig från livet för en traditionell idrottsutövare. Vi skriver om Twitch, som är en plattform på internet där man kan strömma spel, se på andras spelande och mycket mer. Vi tar också upp YouTube, som är en annan bra källa om man är intresserad av datorspel och turneringar inom e-sport. Slutligen beskriver vi spelen League of Legends och Counter-Strike, som är populära inom e-sporten.

Datorspel med kvalitet

Här går vi igenom vad spelteori är för något, och hur det relaterar till vad som gör att ett spel upplevs som ”bra”. Vad är egentligen ett ”bra” spel, och vilka kriterier går en spelare efter för att bedöma detta? Vi berättar också vad spelutvecklare bör tänka på när de gör spel, för att se till att användaren får en så bra spelupplevelse som möjligt.

Datorspel med snygg grafik

Vi berättar här om datorspelsgrafik historiskt sett, och hur evolutionen av datorgrafikens kvalitet har gått hand i hand med den tekniska utvecklingen. Från början när man inte hade tillgång till grafiska gränssnitt användes ren text för att förmedla spelkänslan. MUD (Multi-User Dungeons) är ett bra exempel på detta.

Efter de textbaserade spelen berättar vi om nästa steg i utvecklingen; spel där grafiken renderas med vektorer. Vi ger exempel på ett tidigt spel där grafiken utgörs av vektorer, åttiotalsspelet Starglider.

Under en kortare period var spel med FMV eller ”Full Motion Video” populära bland spelutvecklare. Vi berättar på bloggen varför de här spelen började komma på nittiotalet, och varför de snabbt försvann igen ur utbudet.

Vidare beskriver vi tvådimensionella spel som har skapat stora försäljningssuccéer, till exempel Sonic The Hedgehog och Super Mario Bros.

Tredimensionella spel utökade möjligheterna för att skapa grafiskt intressanta och vackra spel ytterligare. Vi tar upp ”first person shooter”-spel, som är ett resultat av 3D-grafikens segertåg inom spelvärlden.

Virtual reality, där man spelar med hjälp av ett headset, är bland det senaste på spelhimlen. Här får man ytterligare realism i sitt spelande, med en grafik som skapar ännu mer äkthet i spelupplevelsen.

Vi berättar hur du kan göra din spelerfarenhet mer äkta genom att förbättra prestandan på din speldator, och vilka av datorns komponenter som är särskilt viktiga att tänka på. Slutligen ger vi tips på tre olika datorspel som är kända för att ha fantastisk grafik.

Evenemang för datorspel

Här går vi igenom fem olika festivaler och andra evenemang som är öppna för de som har ett intresse för datorspel.

Electronic Entertainment Expo, eller E3 som det också kallas, är en av de mest kända av dessa. Vi skriver mer om vilka som deltar på E3, och vad du kan förvänta dig som besökare. Vi länkar också vidare till en artikel från Dagens Industri där du kan läsa mer om 2019 års E3 och den svenska representationen där.

London Games festival är en annan festival vi tar upp på bloggen. Vi beskriver syftet med festivalen och när den anordnas.

Nordic Game är en mer närliggande konferens för spelintresserade som hålls i Malmö på våren. Vi berättar mer om dess bakgrund och innehåll, och ger tips om hur du kan registrera dig för att delta.

Välkommen att läsa mer om dessa festivaler och mer här på bloggen.