Evenemang för datorspel

För dig som är intresserad av datorspel finns det en lång rad evenemang du kan delta i.

E3 – Electronic Entertainment Expo

Electronic Entertainment Expo är ett event som hålls i juni varje år i Los Angeles, USA. Här samlas spelindustrin i form av speltillverkare, utvecklare och utgivare. På utställningen visar de sina kommande produkter. Här kan du läsa en summering av de nordiska utvecklarnas bidrag från 2019 års E3.

London Games Festival

London Games Festival är en festival för TV-spel som hålls varje år i april. Den är en del av ett projekt från Ukie, eller ”UK Interactive Entertainment”. Här kan man se en lång rad spel och upplevelser som är interaktiva för användaren. Det inspirerande programmet förändrar hur allmänheten ser på spel, och för fram spelformatet som en ny form av konst.

Nordic Game

Nordic Game är en konferens för TV-spel. Varje år hålls den i Malmö under maj månad, med föreläsningar där representanter från spelindustrin tar plats. Här brukar marknadsförare och utvecklare mötas. Den första konferensen hölls år 2004. Företaget som anordnar evenemanget heter Nordic Game Resources AB och ligger även det i Malmö. Konferensen har genom sin verksamhet samlat ihop tolv miljoner euro från nordiska regeringar. Dessa tillgångar användes sedan för att lägga grunden till Nordic Game Program. För att få reda på mer om evenemanget kan du gå in på konferenshemsidan för Nordic Game. Där kan du läsa om uppdateringar i programmet, de senaste talarna och mer information. Du har även möjlighet att registrera dig för deltagande på konferensen.

San Diego Comic-Con International

San Diego Comic-Con International är en bred mässa där man kan hitta serietidningar och film och TV-relaterade element inom fantasy och science fiction. Men där finns också anime, leksaker, TV-spel och manga. Det var år 1970 som mässan grundades, då hette den Golden State Comic Book Convention. Sedan år 2010 och framåt brukar den locka 130 000 besökare varje år. Mässan finns nu med i Guinness rekordbok, bland annat har den rekordet som världens största festival för serier och populärkultur.

Global Game Jam

Detta evenemang är världens största maraton för spelutveckling, det hålls i 48 timmar i sträck i många länder samtidigt. Eventet brukar hållas under en helg, och resulterar i en stor kreativitet inom spelskapande. Deltagarna blir bättre på designcykler och programmering, och de vidgar sitt uttryck som artister. En ”jam” går till så att deltagarna samlas på fredag eftermiddag. De tittar tillsammans på en tipsvideo från spelutvecklare. När detta är gjort avslöjas det hemliga temat. Alla fysiska platser som deltar blir nu utmanade att kreera spel med temat som grund. Spelen måste vara färdiga på söndag kväll samma helg. I januari 2019 deltog 860 platser i 113 länder. Under en enda weekend skapades över 9 000 spel. Under ett jam bjuds folk in för att testa sina färdigheter, och målet är att samarbeta, inte att vinna.