Datorspel med snygg grafik

I dag har många höga förväntningar när de köper ett nytt datorspel. Det ska inte bara vara roligt och underhållande att spela, utan det måste också se snyggt ut. Här berättar vi om datorspelens historia grafikmässigt och vad som är viktigt att tänka på om du vill ha en tilltalande spelupplevelse. Vi listar också ett antal spel som är kända för sin snygga och nydanande grafik.

Om du redan nu vill se spel med estetiskt tilltalande grafik, gå gärna in på iGame och ta en titt där.

Datorspelsgrafik genom historien

Man har använt många sorters teknik inom datorgrafik för att visa datorspel. Utseendet på spelen har utvecklats i takt med hårdvaran som spelen körts på. Faktorer som påverkat är till exempel processorns och grafikkortets prestanda.

Textbaserade spel

I början av datorspelens historia användes inte någon grafik alls, utan man förlitade sig på måleriska textbeskrivningar för att förmedla känslan av vad som hände i spelet. En mycket populär genre på detta område är MUD (Multi-User Dungeons).

Spel med vektorgrafik

I den här typen av spel så representeras grafiken med hjälp av kurvor, linjer och punkter. Framför allt spel gjorda i Flash brukar tillhöra den här kategorin. Men det finns också ett tidigt vektorspel vid namn Starglider som släpptes 1986. Starglider var en krigsflygsimulator med färgglad vektorgrafik.

Spel med FMV – Full Motion Video

Under början av nittiotalet blev den här sortens spel populära. De innehöll förinspelade bildsekvenser och animationer i filmkvalitet. Den tekniska utvecklingen med CD-ROM och Laserdisc gjorde det möjligt att lagra mer data än tidigare, och därför kunde man nu använda mer utrymmeskrävande grafik som FMV. Denna speltyp blev dock inte lika populär som förväntat, eftersom de förinspelade filmsekvenserna gjorde spelen mindre interaktiva.

Tvådimensionella spel

Med hjälp av tvådimensionella bitmap-bilder, så kallade ”sprites” kunde man under nittiotalet börja framställa spel med stora, komplexa världar där många bilder kunde återanvändas för att spara utrymme. En mycket populär genre inom tvådimensionella spel är plattformsspel, som till exempel Super Mario Bros och Sonic The Hedgehog.

Tredimensionella spel

När tredimensionella spel började bli mer vanliga under 2000-talet ökade möjligheten för spelutvecklare att skapa en mer realistisk känsla i spelen. Det gick nu till exempel att skapa FPS eller ”First person shooter”-spel, där man som spelare kan uppleva känslan av att gå runt i en värld med fiender som när som helst kan hoppa fram runt ett hörn.

VR – Virtual Reality

Med hjälp av ett VR-headset kan du få en ännu mer realistisk spelupplevelse. Virtual reality använder sig av stereoskopisk 3D-grafik, vilket efterliknar ögonens naturliga synfunktion och ger en äkta djupkänsla i spelet. Ett VR-headset som blivit populärt under senare år är Oculus Rift.

Maximera din spelupplevelse

För att skapa en realistisk spelupplevelse är det viktigt att ha rätt prestanda på speldatorn. Det är några av komponenterna i datorn som är särskilt essentiella för att spelgrafiken ska flyta på utan hack eller irriterande problem. Det viktigaste att tänka på är grafikkortet. Det finns många olika grafikkort att välja mellan. Om du prioriterar en särskilt bra spelupplevelse kan du välja att köpa ett 4K-kort som gör att du ser alla detaljer i spelet. Men kom ihåg att du då också behöver investera i en 4K-skärm för att kunna dra nytta av grafikkortet.

Även en snabb processor är bra att ha om man vill se till att spelet visar sin bästa sida grafiskt sett. En alltför långsam processor kan sakta ner ditt spel, även när grafikkortet är kraftfullt.

Datorspel att prova

Battlefield V

Battlefield V av Dice ger dig möjlighet till en hyperrealistisk upplevelse, så länge du har god prestanda på grafikkortet.

Assassin’s Creed: Odyssey

I det här spelet kan du se fantastiska vyer på enorma avstånd, vilket skapar en härlig spelkänsla. Själva spelet är också stort, och du har många speltimmar framför dig när du precis börjat.

Far Cry 5

Far Cry 5 av Ubisoft återskapar Montana i USA, med en oerhört detaljerad grafik. Spelvärlden är öppen vilket gör att du kan gå runt i spelet och njuta av morgondimman, bergen och floderna.